Skattereduktion för egenföretagare

maj 1, 2019
by admin

Att försöka reducera skatten i ditt bolag är ett klokt beslut. Det betyder att du kommer att få mer pengar över när du har betalat de skatter som du är skyldig till.Att smita från att betala skatt är både olagligt och dumt, men att skatteplanera är däremot ett smart val.När du skatteplanerar betyder det att du minskar dina skattekostnader på helt lagliga sätt som Skatteverket accepterar. Detta är ej att på något sätt förväxla med skattesmitning.

Fyra tips för att minska skatten

Ha koll på de olika skattestegarna

Du är skyldig att betala olika procentsatser skatt beroende på hur stor din inkomst är. Ibland kan det vara värt att inte ta på dig det där extra uppdraget som gör att du precis kommer över gränsen och måste skatta mer. Det kan nämligen betyda att du nästan inte tjänar något på det eftersom du måste skatta bort en stor del. Eller så tar du dig an uppdraget och lägger undan en del av pengarna i till exempel pensionssparande, vilket vi går igenom här nedan.

Tänk på pensionen

Oavsett om du är nära pensionsålder eller inte så är det alltid viktigt för dig som egenföretagare att tänka på pensionen för att du ska ha det så bra som möjligt när du slutar jobba. En annan anledning till att tänka på pensionen är för att du faktiskt kan tjäna pengar på att pensionsspara. Genom att inte ta ut alla pengar i ditt företag, utan istället lägga dem i pensionssparande kan du slippa en hel del skattekostnader. Skatten efter att du har fyllt 65 sjunker nämligen markant, och detta gör att du med fördel kan plocka ut pengar då istället för nu. Samma summa pengar ger dig en större utdelning om du tar ut de efter att du fyllt 65 istället för nu. Så om du har råd är det klokt att vänta. Detta är extra fördelaktigt om du kan lyckas komma ner till en lägre skattestege. Då blir det både ett mindre belopp du ska skatta på, du får lägre skattesats och kan ta ut mer pengar i framtiden istället.

Dra av för skulder

Att låna till företag är väldigt vanligt och i många fall nödvändigt för att få företaget att växa. Ett lån betyder att företaget är i skuld, och om företaget har en skuld så kan du göra skatteavdrag för dessa. En skuld räknas ut genom att ta skillnaden mellan de tillgångar och de skulder som finns i företaget. Det är därför inte säkert att du kan göra ett skatteavdrag för dina skulder, men det är väl värt att titta på alternativen som finns. Kanske kan du göra en utdelning i företaget som gör att lånet blir större än tillgångarna, vilket sänker skatten. Tänk då på att du måste betala skatt för utdelningen, så detta är inget som du borde göra enbart för att minska skatten. Ligger du precis på gränsen så är det dock ett bättre alternativ.

Avdrag för kontor

Att man kan göra avdrag för kontoret man hyr vet nog de flesta. Men visste du att du även kan göra avdrag om du jobbar hemifrån? För att kunna göra avdrag om du jobbar hemifrån krävs att du har ett separat arbetsrum. Detta rum ska vara inrett som ett kontor, och inte vara möjligt att bo i. Du får alltså inte ha till exempel en säng eller bäddsoffa på kontoret och använda det som kombinerat gästrum och kontor. Det är vanligt att man har kontor och gästrum i ett och samma rum då man sällan har flera rum över. Om du inte har gäster så ofta kan det vara en bra ide att flytta ut sängen och göra om rummet till ett rent kontor. På så sätt kan du dra av pengar för detta rum på skatten. Alla arbeten anses inte kräva ett enskilt arbetsrum, se till att läsa på Skatteverkets hemsida om just ditt jobb klassas som ett jobb som behöver en egen lokal.

Leave a Comment